Nieuws 31-10-2023

NRG2all reageert op verbod op zonneparken op agrarische gronden

NRG2all reageert op verbod op zonneparken op agrarische gronden

Datum: 31-10-2023

Op 26 oktober 2023 kondigden demissionair ministers Hugo de Jonge en Rob Jetten aan dat zonneparken op agrarische gronden verboden zullen worden. Deze beslissing heeft een felle reactie opgeroepen bij NRG2all, een toonaangevende ontwikkelaar van zonneparken, die acht dat dit verbod, om verschillende redenen, moeilijk te handhaven zal zijn.

Uitdagingen van de energietransitie en klimaatdoelen

Op dit moment hebben wij met z’n allen een enorme uitdaging om de huidige energietransitie en de daaruit voortkomende klimaatdoelen te realiseren. De nieuwe generatie kerncentrales zijn uiteraard een uitstekende aanvulling, maar dat gaat nog 20 jaar duren. Het is dus van levensbelang om juist te gaan kijken hoe we verantwoord zonneparken kunnen aanleggen. Het kan niet zo zijn dat onze overheid de gemeenten doelen oplegt en dan het belangrijkste middel uit handen neemt.

Een 'én, én, én-beleid'

Begrijp mij niet verkeerd, ook wij zijn voor zon-op-dak, maar daarmee gaan we het niet redden. NRG2all opteert voor verantwoorde inpassing en kleine zonneparken die bijvoorbeeld industrieterreinen zullen aansluiten. Komende jaren kan de industrie namelijk niet groeien omdat de beperking zit in de aansluitingen, congestie op het elektriciteitsnet is daarvan de oorzaak. Dus we moeten JUIST inzetten op uitgekiende zonneparken om ervoor te zorgen dat bedrijven kunnen blijven groeien of bouwen.

Belang van diversificatie

Op dit moment staan we midden in de uitdaging van de energietransitie, dit sowieso geen eenvoudige opgave is. Om de doelstellingen voor 2030 te halen, zijn er in principe drie duurzame bronnen die moeten worden ingezet: windenergie, zonnepanelen op daken en zonnepanelen op land. Het is namelijk onrealistisch om in de komende zes jaar een kerncentrale te bouwen, zelfs als dat ons doel zou zijn.

Hoewel elk van deze opties zijn eigen voor- en nadelen heeft, is het cruciaal dat we ze allemaal naast elkaar laten bestaan en niet proberen de ene optie te ruilen voor de andere. Robert Jan van Kampen, commercieel directeur bij NRG2all, benadrukt: "Momenteel worden windmolenprojecten, zelfs met vergunningen, in bijvoorbeeld Engeland niet gebouwd vanwege hoge grondstofprijzen. Dit maakt de zakelijke haalbaarheid twijfelachtig, en Nederland zal hier niet immuun voor zijn." Dit maakt de ontwikkeling van windenergie in Nederland een stuk uitdagender.

Daarnaast lijkt zonne-energie op daken aantrekkelijk, maar het belangrijkste nadeel is dat alleen de eigenaar van een dak kan bepalen wat daar gebeurt, niet NRG2all, Hugo de Jonge of Rob Jetten. Hieruit volgt dat de optie van zonnepanelen op agrarische gronden open moet blijven. Roche van Velthoven, Projectdirecteur bij NRG2all, voegt toe: "We hebben niet zoveel braakliggende of ongebruikte grondstukken in Nederland dat we daarmee de energietransitie kunnen volbrengen."

Standpunt van NRG2all

NRG2all is ervan overtuigd dat een 'én, én, én-beleid' moet worden gevoerd, omdat zowel windenergie als zonne-energie op daken en op het land essentieel zijn. "En laten we eerlijk zijn, we zoeken vaak naar gronden bij infrastructuur zoals N- en A-wegen, of op plaatsen met weinig bewoning. Het lijkt onrealistisch dat Hugo de Jonge deze locaties nodig heeft voor woningbouw. Dat zijn doorgaans niet de meest gewilde locaties voor woningen," aldus Roche van Velthoven.

Kortom, voor NRG2all, een actieve speler in de energietransitie, zal het nog geruime tijd duren voordat deze kwestie is opgehelderd. Deze aankondiging lijkt vooral politiek geladen, gezien de aanstaande Tweede Kamerverkiezingen, en verandert eigenlijk weinig aan de huidige situatie. De heren benadrukken dat de "zonneladder" moet worden gevolgd en dat agrarische gronden alleen worden ontwikkeld als dat noodzakelijk is of als er dubbel gebruik mogelijk is. Dit beleid is al ingebed in het merendeel van de Nederlandse gemeenten en wordt gehandhaafd. Zelfs de provincie Zuid-Holland heeft dit beleid al expliciet vastgesteld. De heren van NRG2all concluderen: "Er verandert eigenlijk niet veel, en de sensationele berichtgeving doet vermoeden dat er ernstige veranderingen op til zijn, vooral vanwege het gebruik van het woord 'verbod.' Het is jammer om zo'n standpunt in te nemen op een moment waarop eerlijkheid en het besef dat we zonneparken nodig hebben, essentieel zijn."

De huidige richting is niet wenselijk als we de energietransitie serieus nemen. We moeten ons inzetten voor het optimaal benutten van alle mogelijke manieren om groene energie op te wekken, waaronder zonneparken. Hoewel de acceptatie van deze systemen afneemt, beslaan ze op dit moment slechts 0,12 procent van ons landoppervlak. Zelfs als dit percentage stijgt naar minder dan 1 procent, zal de impact op ons landschap beperkt blijven.