Blog 17-01-2024

Bloemen, bijen en zonnepanelen

Bloemen, bijen en zonnepanelen

Datum: 17-01-2024

Het lijkt erop dat het samenspel tussen natuur en zonneparken niet langer een goed bewaard geheim is. Bij NRG2all hebben we dit inzicht al geruime tijd omarmd en werken we momenteel nauw samen met ecologen en consultants aan de ontwikkeling van pareltjes voor natuurontwikkeling binnen onze zonneparken.

In een zonnepark lijkt de natuur op te bloeien als een logisch vervolg op het gebrek aan menselijke inmenging. Gedurende 25 tot 30 jaar beperkt beheer gedijen bloemen, planten en insecten, wat een waar genot is voor de biodiversiteit.

Het vooroordeel dat de komst van een zonnepark op voormalige landbouwgrond natuurverlies betekent, blijkt ongegrond. Juist doordat de bodem rust krijgt en er geen schadelijke chemicaliën meer worden verspreid, krijgt de natuur de kans om zich te herstellen. Een grasveld, ooit een bruisende bron van leven, is nu verworden tot monotone weilanden waar insecten nauwelijks overleven.

De diversiteit die zonnepanelen creëren met afwisselend zon en schaduw biedt ruimte voor verschillende plantensoorten om te floreren. Daarnaast leidt het niet ploegen van de grond tot een toename van organische stof, wat resulteert in minder CO2 in de lucht en een verhoogde grondwaterstand.

Recent onderzoek wijst uit dat zonneparken een harmonieuze co-existentie met de natuur kunnen hebben. Wageningse wetenschappers onderzochten zonneparken verspreid over het land en ontdekten dat ruimte en goed beheer essentieel zijn voor biodiversiteit.

Het behalen van de doelen van het Klimaatakkoord van Parijs heeft geleid tot een toename van zonneparken in Nederland, vaak op landbouwgrond. Het onderzoek van Wageningse wetenschappers benadrukt echter dat niet alle zonneparken automatisch natuurrijke plekken worden. Het vergt aandacht voor biodiversiteit en goed beheer.

Het onderzoek onthulde dat de afstand tussen zonnepanelen en de opstelling ervan van invloed zijn op de biodiversiteit. Ruimte tussen de panelen en een Zuid opstelling bevorderen de groei van planten, terwijl bemeste grond het herstelproces belemmert. Het goed beheren van maaisel en het opruimen ervan draagt bij aan het verschralen van de bodem, wat de biodiversiteit ten goede komt.

Gemeenten spelen ook een cruciale rol in het vergunningverleningsproces voor zonneparken. Door biodiversiteit als randvoorwaarde te stellen, kunnen gemeenten ontwikkelaars stimuleren om naast groene energie ook natuurontwikkeling te omarmen. Een dergelijke benadering kan leiden tot trots bij ontwikkelaars, die niet alleen energie produceren maar ook bijdragen aan natuurontwikkeling.

NRG2all zet zich met overtuiging in voor de harmonie tussen zonneparken en natuur. Onze betrokkenheid en passie voor biodiversiteit blijven onverminderd hoog.

Wij dagen u uit om die ontwikkeling met ons aan te gaan….