Nieuws 26-10-2023

Zonne-energie: Op weg naar de Wereldwijde Energierevolutie

Zonne-energie: Op weg naar de Wereldwijde Energierevolutie

Datum: 26-10-2023

Recent onderzoek, uitgevoerd onder andere door de Universiteit van Exeter, wijst op de onvermijdelijke opkomst van zonne-energie als de voornaamste energiebron ter wereld. Het onderzoek suggereert dat zonne-energie naar verwachting vóór 2050 de dominante energiebron zal worden, zelfs zonder ambitieus klimaatbeleid. Deze boodschap zal Roche van Velthoven binnenkort overbrengen aan demissionair minister Jetten tijdens een geplande ontmoeting.

Er zijn echter vier belangrijke uitdagingen geïdentificeerd in dit onderzoek die de overgang naar zonne-energie kunnen vertragen: het ontwikkelen van stabiele elektriciteitsnetwerken, een uitdaging die ook in Nederland aandacht vereist; financiering van zonne-energie in opkomende economieën; het vergroten van de capaciteit van toeleveringsketens; en het overwinnen van politieke weerstand van regio's waar banen verloren kunnen gaan door deze verschuiving. Een snelle wereldwijde overgang naar zonne-energie kan het levensonderhoud van ongeveer 13 miljoen mensen in gevaar brengen die momenteel werkzaam zijn in de fossiele brandstofindustrie en aanverwante sectoren.

De onderzoekers suggereren dat beleidsmaatregelen gericht op het aanpakken van deze obstakels wellicht effectiever zijn dan instrumenten zoals CO2-belastingen om de transitie naar schone energie te versnellen. Overheden zouden zich moeten concentreren op het wegnemen van de eerder genoemde vier uitdagingen.

Het onderzoek benadrukt dat innovatie en de bereidheid om te veranderen hebben bijgedragen aan de snelle acceptatie van zonne-energie, en dat dit proces nog lang niet ten einde is.

In Nederland komt daarbij de uitdaging van het beperkte ruimtegebruik om de hoek kijken. Dubbel gebruik, waarbij schapen grazen, wateropslag plaatsvindt en agrarische activiteiten worden ontplooid tussen de zonnepanelen, zijn initiatieven die NRG2all hanteert bij het ontwerpen van onze zonne-energieparken.

Het is belangrijk om te benadrukken dat er meer urgentie is dan vaak wordt gedacht. Gemeenten moeten hun duurzaamheidsplannen vóór 2025 indienen. Om dit doel te bereiken, moeten we nu actie ondernemen. Helaas zien we nog te vaak dat veel gemeenten geen actief duurzaamheidsbeleid hebben. Wij nodigen graag de energiecoöperaties en de gemeente uit om samen met ons de dialoog aan te gaan. Gebaseerd op eerdere ervaringen willen we een lokaal plan ontwikkelen dat economische groei stimuleert door duurzaamheid centraal te stellen. Het komt steeds vaker voor dat bedrijven hun groei belemmerd zien door een gebrek aan (extra) stroom, en NRG2all is vastbesloten om hier een oplossing voor te bieden.

Je kunt Roche bereiken via Roche@NRG2all.nl.