Nieuws 08-05-2024

Wetenschappers voorzien rampzalige opwarming ver boven wereldwijde doelstellingen

Wetenschappers voorzien rampzalige opwarming ver boven wereldwijde doelstellingen

Datum: 08-05-2024

In een onthullende enquête, uitgevoerd door The Guardian, is gebleken dat honderden vooraanstaande klimaatwetenschappers wereldwijd een temperatuurstijging van ten minste 2,5°C boven het pre-industriële niveau verwachten binnen deze eeuw, een voorspelling die de internationaal overeengekomen doelstellingen van 1,5°C ruimschoots overschrijdt. Bijna de helft van de wetenschappers, allen leden van het Intergouvernementeel Panel over Klimaatverandering (IPCC), voorspelt zelfs een toename van minimaal 3°C.

Deze verwachtingen illustreren een mogelijke toekomst gevuld met extreme klimaatgebeurtenissen zoals hittegolven, bosbranden, overstromingen en stormen die qua intensiteit en frequentie ongeëvenaard zijn. Deze rampzalige omstandigheden zouden kunnen leiden tot wijdverbreide hongersnoden, conflicten en massamigratie, waardoor de noodzaak voor dringende en substantiële klimaatactie des te urgenter wordt.

Veel wetenschappers uiten hun frustratie en hopeloosheid over het gebrek aan actie van regeringen ondanks duidelijke wetenschappelijke bewijzen. "Ik denk dat we op weg zijn naar grote maatschappelijke ontwrichtingen binnen de volgende vijf jaar," zei Gretta Pecl van de Universiteit van Tasmanië, wijzend op de onvermijdelijke verstoring van voedselproductie en andere kritieke systemen door opeenvolgende extreme gebeurtenissen.

Niettemin blijft er een roep om het gevecht tegen klimaatverandering voort te zetten. Elke fractie van een graad die wordt vermeden kan menselijk lijden verminderen. Peter Cox van de Universiteit van Exeter benadrukt dat klimaatverandering al gevaarlijk is bij 1,5°C en dat het overschrijden van 2°C niet het einde betekent, maar dat de strijd moet doorgaan.

De resultaten van de enquête tonen aan dat terwijl sommige IPCC-experts nog steeds geloven in het bereiken van een opwarming van maximaal 2°C, de meerderheid aangeeft dat zonder significante acties, de wereld afstevent op een veel hogere temperatuurstijging. Deze bevindingen vormen een cruciale oproep tot actie voor beleidsmakers wereldwijd.

Voor meer informatie, bezoek The Guardian.

Terug naar overzicht

Overige berichten
Netwerken voor een duurzame toekomst

Type: blog Datum: 14-05-2024

Samen sterker duurzaam

Type: blog Datum: 29-04-2024