Blog 05-06-2024

Samenwerken voor duurzame ruimtelijke keuzes

Samenwerken voor duurzame ruimtelijke keuzes

Datum: 05-06-2024

Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) adviseert dat het Rijk en de provincies snel en gezamenlijk concrete ruimtelijke keuzes moeten maken. Er is een impasse in belangrijke sectoren zoals wonen, natuur en landbouw. Deze impasse is te wijten aan het ontbreken van samenhangende plannen en voldoende financiering voor noodzakelijke infrastructuur zoals energie- en watervoorzieningen​ (VvG.nl)​​ (Stadszaken.nl)​.

De provincies hebben van het Rijk de opdracht gekregen om met ruimtelijke voorstellen te komen, maar ze zijn terughoudend omdat ze wachten op de actualisering van hun omgevingsvisies en op voldoende maatschappelijke consultatie​ (VvG.nl)​. Dit leidt tot een situatie waarin plannen worden opgesteld zonder de bijbehorende infrastructuur, wat kan leiden tot congestie en andere problemen​ (Biind)​.

Het PBL benadrukt het belang van gezamenlijke en integrale besluitvorming. In plaats van steeds meer vragen aan elkaar te stellen, moeten het Rijk en de provincies keuzes op hoofdpunten maken. Dit houdt in dat er duidelijke prioriteiten worden gesteld die vervolgens doorwerken naar andere gebieden​ (Stadszaken.nl)​​ (Gebiedsontwikkeling.nu)​.

Daarnaast is er een dringende noodzaak voor betere uitvoeringscapaciteit en nieuwe instituties die de transities mogelijk kunnen maken. Hierbij moet gedacht worden aan een coherente, gebiedsgerichte aanpak waarbij decentrale overheden maatwerk kunnen leveren​ (Gebiedsontwikkeling.nu)​.

NRG2all speelt in op deze uitdagingen door klimaatparken te ontwikkelen die niet alleen zonnepanelen omvatten, maar ook natuurontwikkeling, waterbuffering en andere duurzame initiatieven. Dit sluit aan bij de oproep van het PBL voor een integrale benadering van ruimtelijke ontwikkeling, waarbij meerdere maatschappelijke doelen gelijktijdig worden gerealiseerd​ (Biind)​​ (Stadszaken.nl)​.

Kortom, er is een dringende behoefte aan samenwerking tussen het Rijk en de provincies om samenhangende en duurzame ruimtelijke keuzes te maken. Dit vereist duidelijke prioriteiten, voldoende financiering en betrokkenheid van alle belanghebbenden om een leefbare en duurzame toekomst te realiseren.

Terug naar overzicht

Overige berichten
De illusie van een netcongestie oplossing

Type: blog Datum: 21-08-2024

Column: Een gemiste kans voor duurzaamheid?

Type: blog Datum: 21-08-2024

Hoe wordt de zonopwekking berekend?

Type: blog Datum: 02-08-2024