Blog 16-04-2024

Samen Sterker

Samen Sterker

Datum: 16-04-2024

Onlangs vonden we onszelf terug op de prachtig gelegen golfclub Zeegersloot, een plek waar nobele intenties en het onberispelijke groen een bijzonder tafereel schetsen. Een verzameling van energiecoöperaties uit de regio was daar samengekomen, wat getuigt van een prachtig samenspel tussen burgerschap en duurzaamheid. Deze bijeenkomst was georganiseerd om te discussiëren over een ambitieus project dat we van plan zijn te ontwikkelen in Alphen aan den Rijn. Met goede moed en beladen met zorgvuldig uitgedachte plannen, presenteerden we ons concept van 100% lokaal eigendom, waarbij we streven naar een minimum van 50% lokaal eigendom. Deze presentatie was niet alleen bedoeld om onze visie uit te dragen, maar ook om de aanwezige coöperaties te overtuigen dat ze, zonder enige twijfel, het beste hun krachten met ons kunnen bundelen.

Het is opmerkelijk en soms zelfs humoristisch hoe de architecten van economische vooruitgang in sommige kringen nog steeds worden gezien als de antagonisten van het verhaal. Gelukkig wordt deze visie niet gedeeld in Alphen aan den Rijn, waar we juist een prachtige synergie zien ontstaan; een chemie die niet tot explosies leidt maar juist verbindt. Samen streven we naar een nobel doel: het maximaliseren van de inzet van duurzame energie in heel Nederland. We dromen van een uitgebalanceerde mix van energiebronnen, zoals de krachtige windenergie die door de wolken snijdt, de stralende zonne-energie die glinstert als een eeuwige zomer, en misschien zelfs de stille, doch effectieve kracht van kernenergie, mits deze veilig en verantwoord wordt beheerd.

Onze plannen voor het ontwikkelen van een zonnepark aan de Steekterweg in Alphen aan den Rijn werden met open armen ontvangen. De opkomst was overweldigend en de aanwezigheid van zoveel coöperaties diende als een krachtig teken van zowel verbondenheid als urgentie. Hoewel de noodzaak van onze missie door sommigen nog niet volledig wordt gevoeld, blijft het belang ervan onmiskenbaar.

Onze recente omzwervingen door het politieke landschap van Nederland brachten me bij de standpunten van Forum voor Democratie in Zuid-Holland. Deze partij, sterk vertegenwoordigd in onze provincie, beschouwt de klimaatcrisis als een mythe. Zij zien de geschiedenis van het klimaat als een constante reeks van warme en koude periodes, en beschouwen de recente opwarming sinds 1850 als een natuurlijk fenomeen. Volgens hen heeft de verhoogde CO2-uitstoot niet geleid tot meer extremen in het weer, en wordt CO2 zelfs gezien als een cruciaal element voor de groei van planten en daarmee de landbouwopbrengsten.

De partij pleit voor het verlaten van de huidige klimaatdoelen, die zij beschouwen als onhaalbaar en economisch schadelijk. In plaats daarvan promoten zij een beleid gericht op aanpassing, zoals het verbeteren van watermanagement en infrastructuur. Ze stellen voor om internationale klimaatafspraken zoals het Parijsakkoord af te wijzen en te stoppen met investeringen in hernieuwbare energiebronnen zoals windturbines en zonneparken. Hun visie is dat de toekomstige wereld moet steunen op technologische innovatie en de export van kennis over watermanagement, zonder de nadruk te leggen op CO2-reductie.

Gelukkig deelt niet heel Nederland deze opvatting, en vonden we in de regio Alphen aan den Rijn gelijkgestemden die onze visie op samenwerking en gemeenschappelijk eigendom delen. Er zijn verschillende paden die naar deze samenwerking leiden, en meerdere manieren waarop eigendom kan worden verworven. Na een verrijkende en bevestigende sessie hebben we duidelijk kunnen maken dat er wat ons betreft geen enkel obstakel bestaat voor een samenwerking met de energiecoöperaties.

Hoewel de weg voorwaarts nog lang is, was het enthousiasme aanstekelijk en bleek uit alles dat er weinig verschil is tussen de manieren van ontwikkelen. Wat voor ons essentieel blijft, is dat een energiecoöperatie zich ook echt houdt aan de grondbeginselen van het coöperatieve zijn. Dit vertaalt zich in de zeven coöperatieve principes: zelfredzaamheid, verantwoordelijkheidszin, democratie, gelijkheid, billijkheid, en solidariteit. We merken dat dit nog wel eens tekortschiet, maar in principe zou dit geen onoverkomelijk probleem moeten zijn. We zijn meer dan bereid om te helpen en mee te denken, in de hoop dat meer coöperaties zich bij onze beweging zullen aansluiten. Elke stap vooruit is een stap dichter bij het realiseren van onze gedeelde idealen.

Zonne-energie zorgt voor licht in de avond…