Blog 25-04-2024

Open brief aan Nederlandse gemeenten voor versnelde energietransitie

Open brief aan Nederlandse gemeenten voor versnelde energietransitie

Datum: 25-04-2024

Geachte Gemeenten van Nederland,

Namens NRG2all, een organisatie toegewijd aan de versnelling van de energietransitie in Nederland, richten wij ons tot u met een dringende oproep tot actie. Recente bevindingen van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) tonen aan dat zonder een significante toename van onze inspanningen op het gebied van duurzame energie, Nederland geconfronteerd zal worden met de noodzaak om de consumptie te verminderen en de leefstijl drastisch aan te passen.

Wij staan op een kritiek punt in onze strijd tegen klimaatverandering. Het PBL rapporteert dat de huidige initiatieven en ontwikkelingen rondom biogrondstoffen, groene waterstof en CO2-opslag ontoereikend zijn om de beoogde klimaatdoelstellingen te halen. Nederland moet zijn eigen productie van duurzame energie drastisch verhogen om de CO2-uitstoot te minimaliseren en onze afhankelijkheid van fossiele brandstoffen te verminderen. Dit vereist grootschalige investeringen in zon- en windparken, en het stimuleren van nieuwe technologieën zoals groene waterstof en CO2-opslag.

Als gemeenten speelt u een cruciale rol in deze transitie. Lokale overheden zijn bij uitstek in staat om duurzame projecten te initiëren en te ondersteunen, burgers te mobiliseren, en de noodzakelijke infrastructuur te creëren die nodig is om deze energieomslag mogelijk te maken. Uw engagement kan het verschil maken in hoe snel Nederland zich kan aanpassen aan de nieuwe energierealiteit.

Wij verzoeken alle gemeenten om:

1. Het faciliteren van snelle vergunningverlening voor duurzame projecten.

2. Het stimuleren van lokale groene initiatieven door middel van educatieve programma’s.

3. Het ondersteunen van innovaties in energieopslag en energie-efficiëntie.

4. Het bevorderen van samenwerking tussen sectoren en regio’s om kennis en middelen optimaal te benutten.

5. Het actief deelnemen aan nationale en internationale dialogen over duurzame ontwikkeling en klimaatbeleid.

Het rapport van het PBL is een wake-up call voor ons allen. Het benadrukt niet alleen de urgentie van onze situatie, maar ook de mogelijkheden die wij hebben om verandering te bewerkstelligen. Wij geloven dat door samen te werken, met vastberadenheid en innovatie, we de klimaatdoelen kunnen bereiken en een duurzame toekomst kunnen veiligstellen voor komende generaties.

Laten we deze kans grijpen en gezamenlijk handelen. Voor onszelf, onze kinderen en onze planeet.

Met hoopvolle en vastberaden groet,

NRG2all

Terug naar overzicht

Overige berichten
Samen sterker duurzaam

Type: blog Datum: 29-04-2024

De Cruciale Rol van Energiebesparing

Type: blog Datum: 26-04-2024

Het balanceren van zonneparken en natuurbehoud

Type: blog Datum: 24-04-2024