Nieuws 20-06-2024

Nieuwe subsidie-eisen voor zonneparken en extra middelen voor duurzame energie

Nieuwe subsidie-eisen voor zonneparken en extra middelen voor duurzame energie

Datum: 20-06-2024

In een belangrijke stap richting een duurzame toekomst heeft de Nederlandse overheid nieuwe criteria aangekondigd voor subsidies aan zonneparken. Vanaf nu is het verplicht dat minimaal 25% van de ruimte in nieuwe zonneparken open blijft. Deze maatregel bevordert niet alleen de esthetische waarde van het landschap, maar draagt ook bij aan de biodiversiteit, wat essentieel is voor een gezonde leefomgeving.

Naast deze nieuwe eis heeft de overheid ook de subsidiepot aanzienlijk vergroot. Voor 2024 is er 11,5 miljard euro beschikbaar gesteld via de Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie (SDE++). Dit is een forse toename ten opzichte van de eerder aangekondigde 8 miljard euro. Het extra budget is specifiek gericht op innovatieve toepassingen zoals zonnepanelen op zwakke daken en natuurinclusieve zonneparken. Deze natuurinclusieve zonneparken integreren ecologische principes, waardoor ze een positieve impact hebben op de natuur en het milieu.

De uitbreiding van het budget en de introductie van de nieuwe eisen onderstrepen de inzet van de overheid om de energietransitie te versnellen en tegelijkertijd de kwaliteit van onze leefomgeving te verbeteren. Deze ontwikkelingen bieden nieuwe kansen voor projectontwikkelaars en stimuleren de groei van duurzame energiebronnen in Nederland.

Lees de volledige artikelen op Solar Magazine - Subsidie-eisen voor nieuwe zonneparken en Solar Magazine - SDE++ 2024.

Terug naar overzicht

Overige berichten
Tijd voor een denkupdate

Type: blog Datum: 01-07-2024