Blog 30-01-2024

In de schaduw van verandering: De vernieuwde 'Gedragscode zon op land' van Holland Solar

In de schaduw van verandering: De vernieuwde 'Gedragscode zon op land' van Holland Solar

Datum: 30-01-2024

In de schaduw van de Hollandse luchten, waar de zon haar gouden stralen werpt op het uitgestrekte landschap, ontvouwt zich een verhaal van verandering en vernieuwing. Als ontwikkelaar van zonneparken zijn wij, als een nijvere bij in de bijenkorf van de energietransitie, verbonden aan de Nederlandse branchevereniging Holland Solar. Onze reis in dit duurzame avontuur volgt de zachte contouren van de Gedragscode zon op land, als een leidraad die ons begeleidt door de velden van verantwoordelijke ontwikkeling.

In het schouwspel van gemeentelijke besluitvorming is de Gedragscode een subtiel dansende partner, waarbij de gemeente de melodie bepaalt. Een symfonie van duurzaamheid en samenwerking, waar steeds meer gemeenten de maat slaan door te vragen of de ontwikkelaar harmonieert met de Gedragscode, als lid van de melodie die Holland Solar dirigeert.

De Gedragscode zon op land, als een compositie van belangen, is ontstaan uit een samenspel van belanghebbenden. Een notenbalk vol met de handtekeningen van Holland Solar, de vereniging van omwonenden van energieprojecten NLVOW, Energie Samen, Greenpeace, Milieudefensie, Natuur & Milieu, de Natuur en Milieufederaties, Natuurmonumenten, en de Vogelbescherming. Een eclectisch gezelschap, verenigd door een gezamenlijk streven naar hoogwaardige projecten met aandacht voor de omgeving.

In de dans van duurzame ontwikkeling is het verplichte ritme van de Gedragscode ons levenslied. Een melodie die resoneert met de principes die we omarmen in ons streven naar zonneparken die meer zijn dan enkel energiecentrales. Betrekken van omwonenden, als een melodie die hun stemmen laat klinken in keuzes over het plan en ontwerp. Het is als een symfonie waarin de natuur ter plekke opbloeit en omwonenden meedeinen op de golven van gedeelde voordelen.

De locatiekeuze en vormgeving zijn onze muzikale noten, waarbij meerwaarde wordt toegevoegd aan het landschap. Het is een harmonieuze samenspraak met de omgeving, waar het oorspronkelijk grondgebruik niet verloren gaat na de levensduur van het zonnepark. Een belofte van geen afval, geen vervuiling, en het behoud van goede bodemkwaliteit – een duurzaam akkoord dat lang nadat de zon haar laatste stralen heeft geworpen, blijft resoneren in de harmonie van het landschap.

In januari 2024 heeft Holland Solar de partituur bijgewerkt, de tweede versie van de Gedragscode zon op land is gepubliceerd. Een vernieuwde compositie die erkent dat zon op land onontbeerlijk is voor het bereiken van de doelen van de energietransitie. Als leden van Holland Solar omarmen wij deze vernieuwing, als een dirigent die de stok hanteert om de noten van verandering te leiden.

Met de Gedragscode als onze partituur, beloven wij een symfonie van duurzaamheid, waarin de zon op land niet slechts een energiebron is, maar een bron van harmonie in ons veranderende landschap. Als ontwikkelaar in dit muzikale landschap, verbinden wij ons aan de principes van de Gedragscode, als een melodie die we met trots spelen in het concert van de energietransitie.

De ceremonie van het ontplooien van zonneparken op het uitgestrekte land krijgt gestalte in al haar grandeur door eenvoudigweg deze link te volgen. Mocht uw voorkeur uitgaan naar het overladen van informatie op uw eigen terrein, dan staat het u uiteraard vrij dit te downloaden