Blog 14-02-2024

Een reis naar duurzame energie

Een reis naar duurzame energie

Datum: 14-02-2024

Een zonnepark oprichten, een onderneming die de geest uitdaagt en de ziel voedt, vergt een geduld dat diepgeworteld is in de aard van het ondernemerschap. In deze verhandeling deelt Roche van Velthoven, de kronkelige weg die ondernemers bewandelen wanneer zij ervoor kiezen om een zonnepark tot leven te wekken.

Het is op een gedenkwaardige dag, de 27e september van het jaar 2022, dat het lot gunstig besliste over onze onderneming, NRG2all. Een vergunning werd ons toegekend voor de realisatie van een zonnepark voor een termijn van maar liefst 25 jaar, een park gelegen aan de Wolfsdijk in de betoverende gemeente Ede. Gedurende het omvormen van deze droom naar realiteit, heb ik herhaaldelijk de woorden van Lao-Tse, de wijze Chinese filosoof, in gedachten gehad: "Wie alles voor gemakkelijk houdt, zal veel moeilijkheden hebben." Een waarheid die zich tijdens ons traject keer op keer manifesteerde, als een lantaarn die ons pad verlichtte in tijden van duisternis.

Het verkrijgen van een definitieve vergunning, hoewel een mijlpaal van formaat, betekent niet het einde van de reis. Het echte werk begint pas wanneer de vergunning onherroepelijk wordt verklaard en de bouw van het zonnepark daadwerkelijk kan aanvangen, voor zij die de moed hebben om deze uitdaging aan te gaan. Laat mij u meenemen door de gelaagde complexiteit van het vergunningsproces, want zoals eerder gesteld, gemak komt hier niet aan te pas.

Het pad naar de verwezenlijking van een zonnepark vereist een scala aan toestemmingen, vergunningen genaamd. Vooraan staat de ‘omgevingsvergunning Bouw’, een cruciale stap in het realiseren van het zonnepark. In de volksmond bekend als de 'bouwvergunning', een term die slechts recentelijk veranderde. Maar er is meer, een besluit tot afwijking van het huidige bestemmingsplan is tevens noodzakelijk. Echter, nog vóór de aanvraag van de vergunningen, begint het dansen met de gemeente al. Gesprekken worden gevoerd, allianties gesmeed, dit allemaal zonder te weten of het tot een succes zal leiden.

Laat mij de gemeente Ede als voorbeeld nemen, de setting van deze triomf. Op een gedenkwaardige dag, de 2e december van 2019, werd een overeenkomst gesloten met de eigenaar van de grond waarop ons zonnepark zou verrijzen. De eerste stappen werden gezet, gedreven door de inspiratie van de "Wind- en zonnewijzer Ede, uitnodiging voor duurzaam energie opwekken". Doch, zoals altijd, is de weg geplaveid met uitdagingen. De gemeente stelde een selectieprocedure in werking, ambitieus als zij was om 32 hectare aan zonneparken te vergunnen. Wij streefden ernaar ons park bij deze selecte groep te voegen, maar de realiteit toonde ons dat dit geen sinecure was.

Het was een kwestie van unieke plannen smeden, plannen die niet slechts duurzame energie opwekken, maar ook een verrijking betekenen voor mens en omgeving. En onze inspanningen werden beloond. In oktober 2020 ontvingen wij groen licht van het college van burgemeester en wethouders van Ede. Het spel kon beginnen, de vergunningsaanvraag kon worden voorbereid en ingediend.

Maar zelfs dan is de weg nog steeds bezaaid met obstakels. Een goede ruimtelijke onderbouwing is essentieel, gesteund door grondig onderzoek en begeleid door onze toegewijde consultants. De aanvraag wordt ingediend, een procedure van 26 weken start. En in deze periode, een periode van onzekerheid en anticipatie, blijft nauw contact met de gemeente en buurtbewoners van vitaal belang.

De weg naar duurzame energie is er eentje van vastberadenheid en vertrouwen, een lange adem die ons allen voortstuwt naar een stralende toekomst. Bent u bereid om met ons die lange adem aan te gaan en samen de weg naar duurzame energie te bewandelen?

Wij zijn in veel gemeenten en RES gebieden actief en weten inmiddels dat er naast doorzettingsvermogen ook flexibiliteit en creativiteit noodzakelijk is. Elk gebied vraagt weer om lokale kennis van zaken en een goed inlevingsvermogen. Die voorsprong hebben wij als NRG2all op veel anderen.