Blog 21-08-2024

Column: Een gemiste kans voor duurzaamheid?

Column: Een gemiste kans voor duurzaamheid?

Datum: 21-08-2024

Het is bewonderenswaardig dat ASN Bank heeft besloten zich terug te trekken uit de kledingindustrie vanwege ethische en duurzame overwegingen. Deze beslissing benadrukt hun toewijding aan het minimaliseren van de impact van hun beleggingen op mens en milieu. Maar laten we eens stilstaan bij de vraag: waarom zou een bank die duurzaamheid hoog in het vaandel heeft staan, niet eenzelfde focus leggen op zonne-energie, en dan specifiek in Nederland?

De beslissing om de kledingindustrie achter zich te laten is begrijpelijk. We kennen allemaal de schrijnende verhalen van sweatshops, waar arbeiders voor een schamel loon onder erbarmelijke omstandigheden werken. ASN Bank wil niet langer bijdragen aan een sector die zo vaak synoniem is met uitbuiting en ecologische vernietiging. Dit is een standpunt dat ik volledig ondersteun, en ik geloof dat velen dat met mij eens zijn.

Maar nu komt de volgende stap. Als je als financiële instelling werkelijk een verschil wilt maken, moet je verder kijken dan wat je niet wilt steunen. Je moet ook proactief op zoek gaan naar initiatieven die de wereld een beetje beter maken. Hier komt zonne-energie om de hoek kijken.

Nederland, een land dat niet bekendstaat om zijn overdaad aan zonneschijn, heeft toch de potentie om zonne-energie tot een hoeksteen van zijn duurzame energievoorziening te maken. De technologie is volwassen, de kosten dalen, en de infrastructuur om grootschalige zonne-energieprojecten te ondersteunen, groeit. Maar wat vaak ontbreekt, is de financiële steun van grote investeerders.

ASN Bank heeft de kans om hier een voortrekkersrol te spelen. Door te investeren in lokale zonne-energieprojecten, zoals die van NRG2all, kan de bank niet alleen bijdragen aan de verduurzaming van de Nederlandse energievoorziening, maar ook laten zien dat hun ethische standaarden verder gaan dan enkel uitsluiting. Ze kunnen aantonen dat ze bereid zijn te investeren in de toekomst van onze planeet, door te kiezen voor energie die duurzaam, lokaal en sociaal rechtvaardig is.

Zonne-energie is niet alleen een milieuvriendelijke optie; het is ook economisch logisch. De afhankelijkheid van fossiele brandstoffen maakt ons kwetsbaar voor geopolitieke spanningen en prijsschommelingen. Investeren in zonne-energie betekent investeren in stabiliteit en onafhankelijkheid. Het betekent investeren in een toekomst waar we niet langer afhankelijk zijn van vervuilende energiebronnen, maar waar we onze energie halen uit de onuitputtelijke kracht van de zon.

Toch lijkt het erop dat ASN Bank deze kans laat liggen. Misschien is het omdat zonne-energie in Nederland nog steeds wordt gezien als iets kleinschaligs, iets dat niet de aandacht trekt die het verdient. Maar juist daarom is het zo belangrijk dat een invloedrijke speler zoals ASN Bank zich aan deze sector committeert. Hun investering zou een signaal afgeven aan de markt dat zonne-energie hier en nu een serieuze en levensvatbare optie is.

Het is tijd voor ASN Bank om niet alleen te laten zien waar ze niet in willen investeren, maar vooral waar ze wél in geloven. Zonne-energieprojecten zoals die van NRG2all zijn klaar om Nederland te helpen zijn duurzaamheidsdoelen te bereiken. Wat ontbreekt, is de financiële steun van instellingen die duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan.

ASN Bank heeft met hun recente beslissing een krachtig signaal afgegeven dat ze verantwoordelijkheid willen nemen voor de impact van hun beleggingen. Nu is het tijd om dat signaal om te zetten in actie. Laten we de kracht van de zon omarmen en samenwerken aan een toekomst waarin duurzame energie voor iedereen beschikbaar is. ASN Bank, de bal ligt in jullie kamp. De zon wacht niet.