Blog 08-10-2024

De snelweg als groene ader

De snelweg als groene ader

Datum: 08-10-2024

Langs de eindeloze lijnen van asfalt, waar het verkeer dag en nacht pulseert en snelwegen als slagaders het land doorkruisen, ligt een ongeziene kans. Tussen de knooppunten, op uitgestrekte kavels die nu onbenut of halfbenut zijn, kan iets prachtigs ontstaan: klimaatparken van 10 hectare of meer, gevuld met batterijen, windturbines en een visie die verder gaat dan simpelweg energie opwekken.

Stel je voor: een plek waar de technologie van morgen en het gemak van vandaag samenkomen. Waar nu de La Place in De Meern staat, zien wij de perfecte locatie. Maar dit is geen eenmalig project; dit is een blauwdruk voor Nederland. Honderden van dit soort locaties, strategisch gelegen langs de snelwegen, staan klaar om getransformeerd te worden tot hubs die de steden ontlasten en de snelwegen herdefiniëren.

Denk aan laadpleinen voor auto's en vrachtverkeer. Niet zomaar een oplaadpunt, maar een plek waar voertuigen op groene stroom overschakelen en tegelijkertijd waterstof kunnen tanken. Waar je niet wacht op het vullen van je tank, maar werkt, vergadert en leeft. In onze klimaatparken moet je moderne vergaderruimtes kunnen boeken—ruimtes die niet alleen efficiënt en voorzien van de nieuwste technologieën zijn, maar ook een oase vormen voor productiviteit en rust, omgeven door groen en duurzame energiebronnen.

Maar waarom daar stoppen? We geloven dat een goed klimaatpark verder gaat dan werk en energie. Het moet een plek zijn die jouw leven makkelijker maakt. Zie het voor je: een AH to go pick-up point waar je na je werkdag eenvoudig je boodschappen ophaalt, zonder dat je de drukte van de stad hoeft op te zoeken. Een plek waar je je pakketten afhaalt, zodat je nooit meer thuis hoeft te blijven wachten op een bezorging die altijd net op het verkeerde moment komt. Misschien zelfs een sportschool die dag en nacht open is, zodat je voor of na je werk jouw conditie op peil kunt houden, zonder nog naar een andere locatie te moeten rijden.

Deze hubs zijn meer dan tankstations; ze zijn ontmoetingsplekken, werkruimtes en servicepunten tegelijk. Stel je voor dat je collega in Vught woont en jij in Amsterdam-Zuid. In plaats van samen te komen in een overvolle stad, kies je voor een van onze klimaatparken. Hier werk je midden in de natuur, opgeladen door groene energie, terwijl je toch verbonden blijft met de wereld. De grote steden worden ontzien, files verminderen en je reistijd wordt effectiever besteed.

Wat we willen creëren, zijn niet alleen knooppunten voor energie of voorzieningen, maar echte hubs voor een nieuw soort mobiliteit en leven. We zien het voor ons: een netwerk van groene hubs, verbonden en strategisch gesitueerd, die Nederland niet alleen duurzamer maken, maar ook slimmer en leefbaarder. Deze hubs zorgen voor de broodnodige verlichting van de binnensteden. Geen onnodig geslinger door smalle straatjes of eindeloos zoeken naar parkeerplaatsen—alles wat je nodig hebt, vind je op een plek die jouw dagelijkse reis net dat beetje aangenamer maakt.

En dan de prijs. Wij begrijpen dat innovaties betaalbaar moeten zijn om gedragen te worden door de samenleving. We willen dat onze hubs toegankelijk zijn, dat iedereen—van de dagelijkse forens tot de vrachtwagenchauffeur, van de zelfstandige ondernemer tot het grote bedrijf—gebruik kan maken van deze nieuwe plekken zonder dat het een luxeproduct wordt. Dit is geen droom voor de happy few, maar een visie die gedragen moet worden door de vele, die mee moeten doen om het werkelijkheid te laten worden.

Ons ideaal is simpel: transformeer de snelweg van een energieverslinder naar een groene ader die Nederland voedt, verbindt en verandert. Klimaatparken die niet alleen energie opwekken, maar ook ontmoetingen en beweging stimuleren. Een visie die in harmonie is met het landschap, die de lucht schoner maakt en de horizon opnieuw tekent. Een plek waar de toekomst van Nederland niet langer alleen langs de snelweg raast, maar stilstaat, oplaadt en verder bouwt aan een duurzame toekomst.

De snelwegen van vandaag, de klimaatparken van morgen. De toekomst ligt voor ons, en wij nodigen je uit om mee te bouwen.