Nieuws 19-06-2024

Batterijen naast windparken rendabeler met zonneparken

Batterijen naast windparken rendabeler met zonneparken

Datum: 19-06-2024

De integratie van batterijen bij windparken is een innovatieve stap in de richting van duurzame energieopslag, maar er is meer nodig om deze oplossing economisch rendabel te maken. Uit recent onderzoek blijkt dat de combinatie van batterijen bij windparken met nabijgelegen zonneparken significant bijdraagt aan de efficiëntie en winstgevendheid van energieopslag.

Voordelen van de Combinatie

  1. Continuïteit van Energieproductie:

    • Windstille Periodes: Tijdens periodes zonder wind kunnen zonneparken de batterijen opladen, waardoor een constante energietoevoer gewaarborgd is.
    • Nachtelijke Oplading: Windparken kunnen 's nachts, wanneer de zon niet schijnt, de batterijen opladen.
  2. Kostenbesparing:

    • Lagere Transportkosten: Door de nabijheid van zowel zonne- als windenergiebronnen worden de transportkosten van energie geminimaliseerd.
    • Efficiëntie van Netcapaciteit: De gecombineerde opslag vermindert de belasting op het elektriciteitsnet, waardoor er minder behoefte is aan dure netversterkingen.

Praktische Voorbeelden

Bedrijven zoals Greenchoice en Vattenfall hebben dit model al succesvol geïmplementeerd. Door zowel zonne- als windenergie te benutten, zorgen ze voor een stabiele en duurzame energievoorziening. Deze strategie heeft aangetoond dat gecombineerde energieopslag niet alleen technologisch haalbaar is, maar ook economisch aantrekkelijk.

Toekomstige Implicaties

Deze benadering kan een blauwdruk vormen voor toekomstige duurzame energieprojecten in Nederland en daarbuiten. Door wind- en zonne-energie slim te combineren, kunnen we efficiënter omgaan met hernieuwbare bronnen en de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen verder verminderen.

Voor meer informatie, lees het volledige artikel hier.

Terug naar overzicht

Overige berichten
Column: Een gemiste kans voor duurzaamheid?

Type: blog Datum: 21-08-2024

De illusie van een netcongestie oplossing

Type: blog Datum: 21-08-2024

Hoe wordt de zonopwekking berekend?

Type: blog Datum: 02-08-2024